Anda Perlu Tahu 15 Tips Ini Sebelum Travel Ke New Zealand!

Sabtu, Mac 26, 2016 Muhd Khairul Fakrullah 76 Comments


Baiklah, salam semua. Artikel ini panjang. Jadi korang baca sampai habis bagi faham!

Saya berkesempatan untuk update blog berkenaan travel ke NZ utk part 2 pada malam ini. Jam sekarang menunjukkan 1.30 pagi tarikh 26 MAC 2016. 

Untuk Part 1 anda boleh terus baca je di SINI . Untuk part 2 ini, tips yang akan saya kongsikan perlu anda tahu sebelum travel ke sana. Nak travel ke New Zealand tak susah pun kalau study betul-betul.

Saya sendiri pun belum sampai ke sana cuma tips yang saya kongsikan ini adalah hasil dari pembacaan, kajian dan temu bual saya dengan ayah saudara yang kerap berulang-alik ke sana. Bacalah tips simple ini , senang korang nak faham sebelum ke sana nanti. 

Trip backpacker North Island New Zealand saya bersama family ini pun akan bermula pada 7-14 disember 2016 nanti. Nanti akan saya update trip ini dengan sangat details dalam PART 3.



1. FAKTA NEW ZEALAND

- Negara kiwi ini sama besar je saiz dataranya dengan negara Great Britain dan Jepun. 
- Ibu negara NZ ialah Wellington. Korang jangan tertukar dengan Auckland pulak.
- Populasi penduduk di NZ ialah kira-kira 4.5 juta. Kambing biri-biri pun lebih banyak dari manusia di sana.
- Bahasa Inggeris dan Te Reo Maori adalah bahasa rasmi.
- Tiada haiwan berbahaya dan ular! Awesome..
- Tiada vaksinasi diperlukan.
- Bekalan elektrik runs dalam 230/240 voltan.

2. SEBELUM MASUK NEW ZEALAND


Pelancong Malaysia tak perlu mohon visa nak ke sana. Sebab passport kita sangatlah berkuasa sehingga boleh masuk 164 negara tanpa visa. Best! Tapi kena ingat, kena stay kurang dari 3 bulan. Untuk maklumat imegresen rujuk ke sini: http://immigration.govt.nz/. 

Setiap makanan yang korang bawa macam sardin ke, meggi ke, sambal ikan bilis ke kena declare nanti sampai sana. Nak senang print gambar-gambar makanan tu dalam satu kertas bersama ingredients sekali dan tunjuk je kat imigresen. Insyallah mudah diorang lepas. Tips ini ayah saudara saya yang bagi.



3. PERBEZAAN MASA

NZ Lebih 4-5 jam dari Malaysia. Contoh Malaysia pukul 8 pagi, NZ pukul 12-1 petang. Faham?

4. JENIS MUSIM DAN PAKAIAN

Musim Panas ( Dis- Feb) (14-28 celsius)
-Korang leh bawak pakaian sama je macam duk kat Malaysia

Musim Luruh ( Mac- Mei) (10-24 celsius)
- Boleh pakai baju jumper dan seluar panjang

Musim Sejuk ( Jun- Ogos ) ( 9-20 celsius)
- Bawa pakaian sejuk

Musim Bunga ( Sep- Nov) ( 12-22 celsius)
- Bawa pakaian macam musim panas cuma bawa jaket skit takut sejuk.



5. MATA WANG NEW ZEALAND

Di New Zealand, korang jangan risau sebab berlambak mesin ATM di sini. Pastikan korang minta bank aktifkan dulu pengeluaran antarabangsa. Ketika artikel ini ditulis, 1 NZD bersamaan dengan RM2.70. Tipping x dipraktikkan di NZ so jangan bagi tipping sama je macam Jepun.

6. NAK SHOPPING DI NEW ZEALAND?

Di New Zealand, yang paling penting korang boleh beli daging biri-biri dan susu di sana. Sedap woo.. Selain itu, cenderahati seperti batu jed, mutiara, barang kraf tangan, bulu biri-biri banyak dijual. Tapi korang kena ingat, di sana GST 15% tuu. Dan memeritkan lagi, pelancong tak boleh claim balik cukai GST ini.. huhu



7. BUAH APA NAK MAKAN IKUT MUSIM?



Haa, tips ini mesti korang nak tahu kan? Disebabkan aku suka makan buah raspberi dan peach sebab tulah aku memilih datang ke NZ pada musim panas.

MUSIM PANAS
- aprikot
- Ceri
- tembikai
- Boysenberries (anak beranak buah beri)
- Feijoas (macam jambu batu)
- nectarines
- peach
- plum
- raspberi
- strawberi

MUSIM BUNGA
- epal
- cheri

MUSIM LURUH
- epal
- avocado
- anggur
- buah lai
- Pisang khaki
- Kiwi
- Oren

MUSIM SEJUK
- lemon
- oren
- kiwi

Mana satu buah favourite korang? Haa.. rancanglah nak pergi musim mana..


8. APA YANG NAK BUAT DI NZ?

- Hiking
- Berbasikal
- Tarikan kawasan Geothermal
- Kawasan pemuliharaan hidupan liar
- Tarikan budaya
- Melihat ikan dolfin
- Kawasan Pertanian.

Untuk itineri aku, aku merancang ke Auckland- Matamata- Rotorua- Taupo- Hamilton- Auckland selama 7H 6M. Nie itineri backpacker untuk mesra family punya. Kalau aku dan kawan mesti nak cover lebih dari 20 hari.. hihi

Opss lupa. Kalau korang nak merancang aktiviti di sana, boleh rujuk di: http://new.grabone.co.nz/auckland-experience dan https://www.bookme.co.nz/ 

Korang boleh study dan google sendiri tempat menarik di sana. Study dan rancang ikut bajet!




9. MEMANDU DI NEW ZEALAND

Haa, sebenarnya untuk korang lebih menikmati pemandangan indah di NZ, aku sarankan sewa kereta. Bukan apa, lagi senang korang nak explore negara cantik ini. Boleh juga nak naik train atau bas. Depends koranglah, tapi kalau aku, aku nak drive sendiri. Sini tak dok tol macam Malaysia tu! Minyak petrol pun harga berubah mengikut tempat.

Untuk proses sewa kereta aku sarankan korang tempah dengan brader nie. Dia memang orang Malaysia dan bekerja di sana. Peramah, baik hati dan harga tempahan pun sangat REASONABLE. Nama dia Encik Suhaimi. Kalau korang sampai sana dan tiba-tiba nak makan Nasi lemak ke, nasi kerabu ke, boleh request terus dengan dia.

RUJUK SINI

Syarikat Ikhlas Tours nie milik Encik Suhaimi dan aku memang tempah MPV dengan dia. Harga pun lebih kurang sama je dengan company2 sewa kereta di NZ. Better ambik dengan Malaysian kan? Support orang kita!!

Alamak dah banyak tersasul nie, ni haa tips memandu di NZ:

1. Pastikan anda memandu di sebelah kiri jalan.
2. Pandu secara perlahan apabila berdekatan dengan penunggang basikal. Remark laluan berbasikal.
3. Jangan guna phone semasa memandu kalau tak nak kena saman!
4. Pastikan patuh kepada had laju yang dipaparkan. Kalau 100KM, kurang 100km, kalau 50 km, kurang 50 km, kecuali anda banyak duit nak bayar saman, silalah bawak laju.
5. Baby perlu sentiasa berada dalam car seat.
6. Sentiasa memakai tali pinggang keselamatan
7. Pastikan peka dengan satu laluan jambatan. Peka dengan perkataan GIVE WAY
8. Peka dengan laluan kereta api. Berhenti apabila perlu
9. Jika ternampak banyak haiwan di atas jalan, sila ikut arahan penggembala. Jangan main hon je macam di Malaysia.
10. Pastikan sebelum anda memandu, anda ada lesen memandu baharu yang ada translation english tu.



10. NAK PETA BESAR NEW ZEALAND?

Untuk pengetahuan korang, kerajaan New Zealand sangat mengalu-alukan kedatangan pelancong ke negara mereka. So kalau korang nak peta besar gedabak NZ, korang isi je borang di sini: SINI . Saya sendiri dapat selepas 2 minggu. Oklah tu.. so korang dah ada hint-hint skit dah cara nak travel bila dapat peta tu.

11. TIKET FLIGHT PALING MURAH?

Semestinya Air Asialah paling murah. Saya ambil tiket air asia siap makan, baggage, insurans dalam RM1940 je sorang. Oklah kan? Kalau korang survei jetstar pun murah jugak.

12. NAK CARI MASJID, RESTORAN/BRG MENTAH HALAL?

Tips ini mesti korang tahu kan? Korang cuba rujuk ZABIHAH atau boleh berhubung dengan Jabatan agama islam di sana. Nak jimat lagi, masak sendiri. Bawa periuk nasi je. Sini banyak supermarket HALAL. Boleh terus beli barang mentah sana. Korang nak senang lagi, rujuk sini terus: BRINKS

Nak shopping barang mentah boleh pergi supermarket Pak N Save atau Fresh Choice.

13. TEMPAT PENGINAPAN?

Kalau korang nak jimat boleh cuba coachsurfing atau mana-mana laman web tempahan penginapan spt booking.com, dll. Nie korang pun tau..

14. PELAN INTERNET DI NZ?

Untuk menggunakan internet di sana, ada 3 syarikat yang saya cadangkan iaitu SPARKS, WOOSH dan VODAFONE. Boleh dapat di airport sana. Rujuk screenshot di bawah, yang ini ialah SPARKS.


15. TAWAKAL, DOA DAN JANGAN LUPA JAGA SOLAT!

Jalan-jalan jugak, solat jangan tinggal bro. Solat itu tiang agama. Yang membezakan kita dengan orang kafir ialah solat dan keesaan kita kepada ALLAH dan Nabi Muhammad SAW. Korang bacalah skit macam mana nak solat atas kapal terbang, doa naik kenderaan, doa mohon dilindungi oleh ALLAH.

Insyallah, kalau solat kita jaga, ALLAH pun akan sudi jaga kita. Setiap perkara yang kita buat hatta politik, cara hidup, tindak tanduk mestilah sebagai seorang umat islam SEJATI yang berpandukan AL-Quran dan Hadis. Ok Chowww..

Moga korang terbantu dengan tips ini. TQ, Apa-apa soalan korang tanya di page aku nie : https://www.facebook.com/cikgulohfans








"MENJELAJAH BUMI ALLAH ADALAH SATU KENIKMATAN YANG TAK DAPAT DIJUAL BELI"


76 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  15. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  18. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  19. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  20. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  21. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  22. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  24. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  25. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  26. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  27. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  28. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  29. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  30. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  31. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  32. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  33. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  34. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  35. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  36. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  37. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  38. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  39. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  40. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  42. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  43. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  44. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  45. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  46. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  47. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  48. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  49. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  50. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  51. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  52. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  53. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  54. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  55. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  56. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  57. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  58. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  59. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  60. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  61. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  62. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  63. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  64. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  65. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  66. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  67. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  68. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  69. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  70. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  71. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  72. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  73. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  74. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  75. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  76. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam