Korang Nak Travel Musim Sejuk? Persediaan Pakaian Korang! Baca!

Sabtu, Julai 22, 2017 Muhd Khairul Fakrullah 0 Comments


Alhamdulillah, berkesempatan lagi untuk berkongsikan tips travel di blog ambo nie. Sejak dua menjak ini, tak sempat nak update blog kerana sibuk dengan niche travel ke New Zealand. Yelah kemungkinan akan kerap ke sana nanti.



Baiklah, pada kesempatan ini juga ambo nak berkongsikan tips travel dan pakaian pada musim sejuk. Boleh baca dan share artikel ini kepada kawan-kawan korang. Sebelum tu saya share skit tips memilih pakaian sejuk.

1. Jaket/ Coat

Pilih fabrik yang betul. Boleh pilih sama ada wool atau cashmere. Tapi cashmere mahal so better beli wool. Pastikan jaket yang dibeli tu dilapisi oleh wool. Bahagian luaran yang dibuat daripada cotton atau material kalis air sudahpun memadai. Untuk pakaian dalaman boleh beli pakaian thermal wear. Pakaian ini banyak dijual di Uniqlo.
Pastikan juga jaket yang dibeli mempunyai poket. Bila sejuk, boleh masukkan tangan dalam poket. Warna jaket ikut andalah. Kalau warna terang, senang orang nak cam. Hihi.

2. Pilih SAIZ yang tepat

Ya, pemilihan pakaian sejuk hendaklah mengikut saiz badan anda. Kalau terlampau besar nanti kapanasan tu tidak akan terasa. Beli saiz yang fit dengan saiz badan anda.



3.Pakai Topi/Snowcap/Hood/Skarf/Mafla/Sarung Tangan

Sebaiknya pilih jaket yang ada hood. Kalau tiada boleh dapatkan topi yang boleh tutup telinga sekali. Yelah bila angin sejuk datang, mahu beku tahi telinga. Hihi.. Boleh juga pakai skarf/mafla untuk tutup leher anda. Sarung tangan pilih yang kalis air. Yang beli kat Daiso tu x tahan sejuk.

4. Seluar/Pakaian Dalam

Sila pakai seluar yang long john di dalam (thermal wear) kemudian boleh pakai seluar jeans di luar. Baju boleh pakai yang thermal wear di dalam dan pakailah baju sejuk kemudian di luar sekali ialah jaket.

Stokin pilih dari wool. Untuk kasut, saya selalu pakai kasut sport sahaja namun kasut yang sesuai untuk musim sejuk diperbuat daripada material kulit, PVC atau getah dan tidak mudah diserapi air.



Nak beli kat mana pakaian sejuk nie? Di AEON ada dijual, Uniqlo, Universal Traveller dan H&M pun ada. Boleh dapatkan tips dari jurujual untuk sebarang persoalan lanjut berkenaan pakaian musim sejuk. Selamat travel ke negara Musim Sejuk ye.

Adiosss....


0 ulasan: